Theo van Eupen

In 2002 werd ik namens de PK wethouder met als portefeuille Welzijn en Financiën.

Ik ben Theo van Eupen, in 1931 geboren in Eindhoven. Een groot deel van mijn jeugd heb ik in Eindhoven doorgebracht. Aan de universiteit van Nijmegen heb ik Geschiedenis en Filosofie gestudeerd. Tijdens mijn studie heb ik heel wat omzwervingen gemaakt. Na mijn studie heb ik van 1958 tot 1961 `Geschiedenis van Ethiek' gedoceerd op de universiteit van Nijmegen. In 1963 begon ik bij de V.P.R.O in Hilversum. Ik trouwde met mijn vrouw, Annemarie van Heyst, en we verhuisden naar Gennep. Daar werden mijn twee dochters geboren. In 1984 verhuisden we naar Siebengewald en in 1997 naar Aijen. Nu woon ik alweer een aantal jaren in Nieuw Bergen.

Rond 1980 kwam er een wending in mijn loopbaan. Ik ging werken voor het Ministerie van Cultuur, Recreatie en Maatschappelijk werk. Vanuit de wetenschap kwam ik toen in het bestuurlijke vlak terecht. Ik ben bezig geweest met de oprichting van het platform voor geavanceerde televisiediensten en ik heb gewerkt aan het Europese netwerk voor digitale ether-televisie. 

In 2002 werd ik namens de PK wethouder met als portefeuille Welzijn en Financiën. Maar ook de portefeuilles Toerisme en Interactieve Beleidsvorming behoorden tot mijn takenpakket. Samen met Burgemeester Klaverdijk en wethouder Nic Vloet (CDA) vormde ik van 2002 tot en met 2006 het college. Aanvankelijk had ik geen ambities om wethouder worden. Ik zei: "Zet mij maar op de negende plaats op de PK-lijst en laat jonge mensen maar groeien." Ik was van mening dat een jonger iemand wethouder moest worden. Toch werd ik, na overleg, naar voren geschoven en ik besloot de uitdaging aan te gaan en wethouder te worden in de gemeente Bergen. 

Ik ben van mening dat de sterkte van Bergen zit in het toerisme en in de bevolking zelf

Ik heb alle vertrouwen in de samenleving en vind het belangrijk dat de inwoners bij het beleid worden betrokken, vóórdat besluitvorming plaatsvindt. In de praktijk betekent dit, dat zowel bestuurders als ambtenaren, voordat zij een nieuw idee of plan gaan ontwikkelen, in overleg gaan met diegene voor wie dat idee of plan bedoeld is. Zo komt er een plan waar iedereen achter staat.