Vrede en Vrijheid

Hallo beste mensen,

 

In deze onzekere tijden wil ik het eens hebben over…. nee, niet over de actuele situatie, maar over 75 jaar vrede.

Wat betekent eigenlijk het woord ‘vrede’? 

Van oorsprong is het een oud Germaans woord dat samenhangt met ‘vrij’ en oorspronkelijk ‘rechtstoestand van zekerheid’ betekende. In Nederland mogen wij ons nu 75 jaar vrij noemen. Maar zijn wij ons daar wel bewust van, vraag ik mij wel eens af.

Ik groeide op in een tijd waar alles wat Duits was, slecht was. Maar waar vervolgens op zaterdagavond wel naar de Duitse tv werd gekeken omdat er zulke mooie shows uitgezonden werden. En ook deze Duitse mensen waren blij dat zij bevrijd waren van een verschrikkelijke dictatuur.  

Nu mogen wij in vrijheid en in democratie zeggen en denken wat wij willen en (als de wet het toelaat) de dingen doen die wij willen doen. Maar deze vrijheid is ten koste gegaan van heel wat mensenlevens. Mannen, vaak nog jonge mannen, maar ook vrouwen, die in de bloei van hun leven, ver weg van huis, van hun partner, van hun kinderen, van hun familie, gevochten hebben voor onze vrijheid.

Als wij dan nu eens goed rondkijken in de wereld, zie ik tot mijn afgrijzen dat in vele landen het woord ‘vrede’ niet bestaat. Mensen die in afschuwelijke situaties moeten leven. Kinderen die geen kind kunnen zijn en die opgroeien met bombardementen en beschietingen. Mensen die op de vlucht zijn.

Ik denk daar wel eens over na. Zouden deze mensen ooit in vrede kunnen leven? En, tot welke afschuwelijke misdaden is de mensheid in staat? En, waarom? Waardoor is een ander mens zo anders dan ik? Waar ligt dat aan? Waar komt dat door? Ik ben bang dat ik hier nooit antwoorden op zal krijgen.

Momenteel leven wij in een Europa waar nu 75 jaar vrede heerst. Alhoewel dat niet helemaal waar is: wij mogen de verschrikkelijke burgeroorlog in Joegoslavië niet vergeten (1991-1999). Maar ook veel landen waar momenteel het populisme de kop opsteekt. Landen die tot de EU behoren, waar de vrije pers wordt gecensureerd, waar rechters worden ontslagen en waar journalisten worden vermoord als ze corruptie openbaar maken. Ja mensen, ook daar is vrede. En ik hoop echt dat onze vrijheid nog lang gaat duren. Maar soms heb ik daar een hard hoofd in.

Dit was het weer mensen. En ik weet het, jullie hebben het genoeg gehoord. Maar ik zeg het toch nog maar een keer. Blijf in je eigen “bubbel”. Daar wil ik mee zeggen: blijf zo veel mogelijk thuis, was en ontsmet je handen, blijf 1,5 meter van elkaar weg. Blijf gezond en tot de volgende keer!

Groet, Wim Olthof