Fietsen en wandelen in een schone gemeente

Hallo mensen,

 

De vakantie is voorbij en het “gewone” leven van school en werk gaat weer beginnen. Zeker voor de kinderen van groep 8, die nu als brugklassers naar het voortgezet onderwijs gaan, een hele stap op weg naar “volwassenheid”.

Zoals de meeste mensen wel weten, rijd ik regelmatig rond in het dorp, samen met mijn hulphond Beemer. Ik maak dan nogal eens een praatje met inwoners van onze gemeente. Maar ook met toeristen die ik dan graag vertel waar het goed fietsen en wandelen is, en waarbij ik de horecagelegenheden niet vergeet te noemen.

Op één van mijn tochtjes kwam ik aan de praat met een mevrouw die mij vertelde dat er bij de vijver van de Maasduinen Staete zo veel afval ligt in de vorm van ballonnen en spuitbuspatronen, oftewel lachgaspatronen. Zij vertelde dat zij die af en toe zelf opruimt, en daar neem ik mijn petje voor af. Want de meeste mensen denken toch: het zal mij een zorg zijn!

Maar ik doe hierbij een dringende oproep aan onze jeugd in Bergen, die hier lekker aan de vijver zit te chillen (in mijn tijd heette dat gewoon ouwehoeren!), om jullie rotzooi op te ruimen. Ik zeg ‘jeugd’ omdat de bewoners van de Maasduinen Staete deze patronen alleen gebruiken voor de slagroomspuit voor dat beetje slagroom op hun stukje vlaai. Daarbij heb ik ook nog nooit ook maar één van  deze  bewoners met slagroomspuit en ballonnen op een bankje zien zitten.

Overigens, de bekeuringen zijn niet mals voor het niet opruimen van de “moeder aller ergernissen”: de hondendrol! Het valt mij op dat veel mensen een zakje bij zich hebben nadat ze hebben gezien wat een bekeuring kost. De Dorpsraad van Aijen heeft poepzakjes ter beschikking gesteld. De gemeente heeft er vervolgens ook nog een paar bordjes geplaatst, want ook op de Loswal moeten honden aangelijnd zijn en moet de poep opgeruimd worden. Een mooi stukje positief hondenbeleid, als je het mij vraagt.

In de politiek is deze zomer niet veel spannends gebeurd. Maar volgende week beginnen we weer en zullen we ons buigen over het beleidsplan "Samen verder" Sociaal Domein 2019-2022. Maar daarover later meer.

 

Dit was het weer mensen. Dus ik zou zeggen: tot horens en blijf gezond!

 

Groet Wim Olthof