Corona

Hallo beste mensen,

 

Een blog schrijven in deze tijden is nogal zwaar. Ik heb al dagen zitten denken over wat nu belangrijk is in onze mooie gemeente en waar elke dag over gepraat wordt. Ja, dat is het verschrikkelijke virus. Ik denk dat de wereld heeft gedacht: “tot zo ver en niet verder!” Wij mensen zijn nu weer eens met beide voeten op de grond gezet, lijkt mij.

Nu zijn er wel meer pandemieën geweest. Denk aan de pest (Zwarte Dood) van 1347 tot 1351 en de Spaanse Griep waar ook miljoenen mensen bij zijn overleden. En toch zijn er mensen die denken dat dit zomaar een griepje is. Om eerlijk te zijn vind ik dat beangstigend. Want nee,  dit is niet zomaar een griep. De ziekenhuizen liggen vol met patiënten, artsen en verplegend personeel die aan het werk zijn tot ze er bijna letterlijk en figuurlijk bij neer vallen, mensen die nog steeds druk zijn om onze economie draaiende te houden. Ik heb er enorm respect voor. 

Maar waar ik bang voor ben is dat, als dit virus verdwenen is, wij weer op oude voet het leven oppakken waar het is stilgevallen. Moeten wij echt zo nodig naar Bali op vakantie? Moeten wij een maandsalaris uitgeven om een week in de sneeuw te staan? Zijn wij er eigenlijk wel van doordrongen wat belangrijk is in het leven?

Want wat mij opvalt is de saamhorigheid onder de bevolking op dit moment. Men gaat weer dingen organiseren om op elkaar te letten. De solidariteit is weer terug in Nederland! Kinderen tot 12 jaar die weer buiten spelen, de Co2 uitstoot is een stuk minder geworden (dus het is niet alleen schuld van de boeren). Maar ook het omkijken naar je buren, wat gebeurt er allemaal in je straat of buurt? Het zijn allemaal dingen die voor het virus maar mondjesmaat gedaan werden.

Waar ik mij zorgen over maak, is of de Voedselbank nog wel voldoende producten krijgt. Door het massale hamsteren wat wij deden (wc-papier was schijnbaar eetbaar) blijft er natuurlijk niet veel over. Maar ook over kinderen die in een kwetsbare positie zitten, maak ik mij zorgen. Ik hoor verhalen dat kinderen even in het schuurtje gaan zitten om tot rust te komen. Laten wij met elkaar ook dát goed in de gaten houden!

Tot slot wil ik een oproep doen aan onze jeugd: alsjeblieft, ga niet met 10 of 20 man bij de Lidl (of waar dan ook) bij elkaar staan. Ik weet dat jullie het moeilijk hebben. Je mist je vrienden en je school. En ik heb daar het volste begrip voor. Maar het virus kan ook jou treffen. Er zijn al jongeren van 16 op de IC beland. En de kans is dat je jouw ouders, opa en oma of je broers of zussen besmet. En die kans is niet klein. Nee, die is 100% aanwezig! Dus wees verstandig en kom niet met meer dan 3 personen bij elkaar en houd die 1,5 meter afstand. Ga met elkaar Facetimen, Zoomen, Google Hangout, of welke vorm dan ook van videobellen. Ook wij van de PK hebben dat gedaan. Het was goed om elkaar toch weer even te zien, al was het via een scherm. Beetje onwerkelijk, maar toch goed.

 

Lieve mensen, wees er voor elkaar in deze tijd. Wij hebben elkaar hard nodig. Blijf gezond en tot de volgende keer.

Groet, Wim Olthof