Vrouw in de politiek

Gemiddeld is in Nederland 28% van de gemeenteraadsleden vrouw. In Noord-Limburg 23%. In Bergen 13%.

Is dat erg? Ja, in de wereld van vandaag, waar polarisatie aan de orde van de dag is, kunnen vooral vrouwen de verbinding en de samenwerking zoeken. Ook de inwoners van Bergen zijn op zoek naar zekerheid en vertrouwen en willen liever geen gedoe. Vrouwen zijn bij uitstek geschikt voor de dialoog en overigens ook als ‘friskijker’.

Waarom zitten ze dan niet in de politiek? Blijkbaar zijn er allerlei drempels voor vrouwen, allerlei ‘onterechte’ beelden: haantjesgedrag, vliegen afvangen, slangenkuil, zal er wel naar me geluisterd worden, krijg ik wel genoeg ruimte voor idealen?

Ik kan alleen maar zeggen dat er voor iedereen een eigen manier van politiek bedrijven te vinden is, passend bij ieder karakter. Dan is politiek een leuk vak met een eigen gereedschapskoffer. Je strategie uitstippelen om je doel te bereiken samen met anderen is mooi. In Venray deed ik afgelopen woensdag bij een bijeenkomst (hoogste tijd voor wisseling van de wacht) van het FAM!-netwerk, kenniscentrum voor vrouwenvraagstukken in Limburg, een oproep aan vrouwen om vooroordelen aan de kant te zetten en de stap te wagen. Bij deze ook eenzelfde oproep aan vrouwen in Bergen. Jullie zijn nodig!