Praatpaal

Zaterdagmorgen reed ik op de A73. De ANWB-praatpalen waren afgeplakt. Eind van een tijdperk. Zo gaat dat met veel zaken. We communiceren anders. We whatsappen er op los, we facebooken. We pakken niet meer zo snel de telefoon, tenminste niet om te bellen. Een kaartje voor een verjaardag is vervangen door een digitale felicitatie. We ontmoeten elkaar veel minder fysiek. Een vraag aan een wethouder is snel via i-message gesteld. Ook onze ouderen maken massaal de overstap naar digitale apparatuur, al of niet op weg geholpen door de lokale computerclub.

 

Toch merk ik dat de behoefte aan ontmoeten in real life blijft bestaan. Sterker nog, de festivals en dorpsactiviteiten nemen in aantal toe. We hebben inmiddels Wellimpics, Siebengewalds Treffen, het Mosaïque Zomerfestival, Offers Treffe, Bienders Bejen en dan vergeet ik er vast nog een paar. Lang niet alleen bedoeld voor de toeristen in onze mooie Maasduinen maar vooral gericht op dorpsontmoeting, hoewel het geluidsniveau praten soms onmogelijk maakt.

 

We willen elkaar vooral ook al bewegend ontmoeten; de Color Fun Run, Sporten en Schorten, de Wandel4daagse, de Radwandertag, de wandeltochten van DWS, het multiveld voor de jeugd enz. Bergen beweegt ….. natuurlijk! begint echt vorm te krijgen. “Bewegen is gezond” wordt door veel van onze inwoners omarmd.

 

En als we dan uitgefeest en uitbewogen zijn, dan volgen we de sport op de Tv; Wimbledon, Tour de France, de WK-zwemmen, WK-atletiek en als klap op de vuurpijl het EK-voetbal voor vrouwen met onze eigen Lieke Martens vanaf 19 juli.

 

Dan praten we daarover vol trots op WhatsApp, op Facebook en Twitter, maar ook fysiek, in onze winkels bijvoorbeeld. Dan zijn we elkaars praatpaal.

Een fijne vakantie en Lieke succes!