Mijn Land

 

“Ik wens dat er een dag gaat komen, dat Nederland MIJN land is”

 

Dit is een quote van de heer Abedalrahman Diab, die nu bij ons in Siebengewald woont. Deze wens zat bij de participatieverklaring die we beiden ondertekenden afgelopen donderdag. Vijf Syrische statushouders deden dat. Hun vrouwen en kinderen waren ook aanwezig bij dit officiële moment. 

De participatieverklaring geeft aan dat een nieuwkomer in ons land over onze normen en waarden heeft geleerd en dat hij/zij zich die ook wil eigen maken. Dat zal niet altijd meevallen. Maar dan helpen we toch? 

Ik leerde onze Syrische inwoners al kennen op één van hun lesavonden. Daar was ik aanwezig om iets te vertellen over de gemeente Bergen en hoe die bestuurd wordt. Zij waren vol ongeloof over de mogelijkheid om op meerdere politieke partijen te kunnen, te mogen stemmen. U snapt dat ik dan trots ben op mijn land, op onze democratie. De Syriërs verzochten mij om hen te helpen met meer taallessen en met (vrijwilligers)werk, liefst in de sector waarin zij ervaring hebben. 

We (oa. Via De Stichting Welkom op weg) zijn daar hard mee bezig en ik hoop, dat u daarbij wilt helpen. Overigens zijn er bij ons in de gemeente al velen die onze nieuwe inwoners meehelpen te integreren en hun plekje in onze gemeente te vinden. De Stichting Gilde Bergen is de koepel (Gilde-bergen.nl), daaronder vallen onder andere PAIVA (ProActieveIntegratieVoorAnderstaligen) en de Taalmaatjes. Veel bewondering heb ik voor al hun inzet. Het zou geweldig zijn als u meehelpt om de wens van de heer Diab werkelijkheid te laten worden.