Vrijheid van meningsuiting

Wat ben ik trots, als geboren en getogen Nieuw Bergse, op ‘mijn dorp’: een saai Raadhuisplein wordt omgetoverd tot een plek waar je gezellig kunt winkelen, dineren, lunchen en terrasjes kunt pakken onder het genot van een lekker biertje of ijsje. Ondertussen steekt een groep ondernemers wekelijks de koppen bij elkaar om samen ‘mijn dorp’ nieuw leven in te blazen. Verder is er een groep mensen opgestaan om ook in ‘mijn dorp’ een Dorpsraad op te richten, de enquêteformulieren zijn al door velen ingevuld en ingeleverd. Bij het minste zonnestraaltje zit jong en oud op de verschillende terrasjes, ondanks dat de laatste hand nog moet worden gelegd aan de bestratingen en de fontein. Bejaarden banen zich met hun rollater een weg tussen de werklui, “maakt niets uit”, krijg ik te horen, “we krijgen er iets moois voor terug!” Positieve energie stroomt voelbaar door ‘mijn dorp’.

Wat ben ik trots…

Maar naast die trots voel ik ook verdriet en schaamte, want er zijn mensen die ervan lijken te genieten om hun negatieve mening over mijn dorp te geven via de sociale media. Mensen die menen precies te weten wat, waar, waarom en hoe de vork in de steel zit. Mensen die van mening zijn dat alleen zij de waarheid van onze toekomst kennen. Mensen met een glazen bol waaruit heel veel negatieve energie straalt. Mensen die echt geen goed gevoel hebben bij ‘mijn dorp’.

Maar over smaak valt niet te twisten. Wat ik mooi vind, vindt een ander afschuwelijk en andersom. Dat mag, toch? Maar een ding is zeker: er zijn heel veel mensen die met veel positieve energie hebben gewerkt aan een mooie toekomst voor ‘mijn dorp’. En er zijn heel veel mensen die daar nu nog steeds mee bezig zijn of zojuist mee zijn gestart. Dat vind ik geweldig, ‘mijn dorp’ voelt steeds meer als ‘ons dorp’.

Ten slotte nog dit. Op een respectloze manier omgaan met de mening van anderen en je eigen mening middels misselijkmakende foto’s uiten en daarvoor een verschrikkelijke tragedie gebruiken die bijna 3000 mensen 14 jaar geleden het leven kostte, dat vind ik niet geweldig! En dat, dat is mijn mening. Mag dat?