Van ‘onhandelbaar en frustrerend’ naar ‘toegankelijk voor iedereen’

23 september was de dag waarop er een wet in is gegaan die overheden verplicht om overheidswebsites toegankelijk te maken voor iedereen. Denk aan mensen die minder goed kunnen zien, niet kunnen zien, laaggeletterd zijn en ga zo maar door.

Een kwart van de Nederlandse bevolking heeft één of meerdere fysieke of mentale beperkingen die het gebruik van het internet bemoeilijken. Denk daarbij aan mensen die doof of slechthorend zijn, blind of slechtziend, kleurenblind of dyslectisch, of één of meerdere ledematen niet kunnen gebruiken. Ook zijn er meer dan een miljoen laaggeletterden en een miljoen minder begaafden. Daarnaast hebben we te maken met een groter wordende groep ouderen. Voor al deze mensen is het belangrijk dat websites en apps zo toegankelijk mogelijk zijn. De overheid mag niemand buitensluiten, daarom geldt er een wettelijke verplicht voor toegankelijkheid van overheidswebsites en -apps.

 

Voor de PK weer een verkiezingsbelofte die we heel graag willen inlossen: De hele gemeentewebsite moet van ‘onhandelbaar en frustrerend’ naar ‘toegankelijk voor iedereen’.

 

De gemeentelijke website heeft inmiddels een ware metamorfose ondergaan, met onder andere een voorleesfunctie en letters die met één druk op de knop groter te maken zijn. Wat vindt u ervan? Via de knop “uw mening” op deze website, bent u welkom om suggesties te doen! Natuurlijk kunt u ook uw tips en tops doorgeven aan de PK via infopkbergen@ziggo.nl.