Twee werkers van de PK aan het woord

Op nummer 3 en 4 van de verkiezingslijst van de Progressieve Kombinatie (PK) vinden we 2 mannen van wie de wortels in Bergen liggen. De een is al jaren zeer actief in de gemeente politiek en de ander is nieuw op de lijst. Toch hebben de beide heren veel met elkaar gemeen. “Het feit dat er voor ons maar 1 partij is in deze gemeente waaraan wij onze steun geven, zegt eigenlijk al genoeg”, aldus Leo Ponjee. Bert Martens vult aan: “het sociale, de betrokkenheid, het ‘tussen de mensen staan’ van deze partij, spreekt ons beiden aan en dat zegt ook wat over ons. Over wat voor mensen wij zijn.”

Leo Ponjee is trots op zijn afkomst: geboren en getogen in Bergen. Als oudste van een groot gezin (15 kinderen!) moest hij een behoorlijke bijdrage leveren aan het reilen en zeilen van zijn familie. Daardoor ontwikkelde zich bij hem al vroeg een betrokkenheid voor mensen in zijn omgeving en met name een betrokkenheid voor mensen die het niet alleen kunnen. De vraag waarom hij al 16 jaar actief is in de gemeentelijke politiek voor de Progressieve Kombinatie (PK) beantwoordt Leo dan ook met grote stelligheid: “Eerlijk delen van onze rijkdom, zorgen voor de minder bedeelden in onze gemeente en voor iedereen gelijke kansen creëren om zich te ontwikkelen. Dat zijn de normen en waarden van de PK, maar ook mijn normen en waarden. Ik strijd tegen onrecht, onrechtvaardigheid en willekeur. Het ontbreekt in onze gemeente aan warmte en betrokkenheid van bestuurders. Dat moet en kan anders en daar zal ik voor blijven strijden”.

Op nummer 4 van de lijst van de PK vinden we Bert Martens. Bert is geboren aan de andere kant van de Maas in Vierlingsbeek maar woont al 50 jaar in Bergen. Voor Bert is dit zijn thuis. Hij voelt zich ook erg thuis bij de mensen en de ideeën van de PK. “Het is voor mij erg belangrijk dat een partij betrokken is bij de mensen uit haar gemeente. De PK is een partij die echt tussen de mensen staat”, aldus Bert. In de komende periode wil Bert zich vooral gaan inzetten voor de jeugd en het verenigingsleven.

(Op de foto Bert Martens en Leo Ponjee)

Over de komende periode zegt Leo: “Ik ben 16 jaar fractievoorzitter geweest en draag nu vol vertrouwen het stokje over aan Jos Valckx. Ik doe graag een stapje terug voor de nieuwe generatie.” Leo wil zich de komende periode gaan inzetten voor de zorg om de ouderen. “Ouderen vereenzamen omdat in de drukte van het dagelijks leven niet naar hen wordt omgekeken. Niet iedereen kan of wil meegaan in de drukte van alledag en dat brengt menigeen in een positie dat men langzaam vereenzaamt. Bekenden vallen weg en de cirkel waarin zij leven, wordt steeds kleiner. Mijn mening is dat de verzorging van deze mensen veel verder gaat dan een wijkverpleegkundige die zo nu en dan eens langskomt”, aldus Leo Ponjee.

Bert werkt graag aan het creëren van een veilig gevoel bij mensen. Het is dan ook niet vreemd dat hij inmiddels alweer 30 jaar lid is van de vrijwillige brandweer in Bergen. Daar leidt hij ook nieuwe jonge mensen op voor het brandweervak: “Werken voor de vrijwillige brandweer is voor mij als mijn tweede natuur”. Bert is altijd zeer betrokken en geïnteresseerd in de medemens en dan met name de jeugd. Kindervakantiewerk staat daarbij hoog in zijn vaandel. Gedurende 20 jaar zat hij in het bestuur en organiseerde Bert dit evenement voor de jeugd van Bergen. “Ik vond het ontzettend leuk om ieder jaar weer wat nieuws te verzinnen. Ik genoot ervan om de kinderen en de ouders voor een laag bedrag een mooie week te bezorgen”, aldus Bert.

De beide heren zijn zeer gedreven en hopen de komende periode (weer) flink aan de slag te kunnen gaan voor de inwoners van de gemeente Bergen. Ze zitten vol ideeën over hoe het anders kan en anders moet in onze prachtige gemeente. “Voor jong en oud, en alles wat daar tussen zit willen wij aan het werk gaan, want de PK WERKT! en wij zijn slechts 2 van die werkers.”