Is Bergen klaar voor de toekomst?
PK Bergen stelt zich tijdens de begrotingsbeschouwing op 1 november 2016 vooral de vraag of Bergen klaar is voor de toekomst. “Gelukkig zien we steeds meer medestanders met de trend die we als PK vorig jaar hebben gezet door een belangrijk bedrag vrij te maken voor duurzaamheidmaatregelen. Maar wat betekent dit streven naar duurzaamheid voor de toekomst van Bergen?”, vraagt fractievoorzitter van PK Bergen Jos Valckx zich af.
Het college vraagt een krediet van 2 maal 450.000 euro om het gemeentehuis aan te passen naar het Bergen 2.0 - schap. Een krediet waar wij als PK niet op voorhand ‘ja’ tegen zeggen. “Zal ons gemeentehuis klimaatneutraal zijn na de verbouwing? En welke ambities hebben we daarbij? Wij missen een gedegen Masterplan voor de komende 5 tot 10 jaar”, aldus Valckx.
De grote bedrijventerreinen waar de nieuwe distributiecentra verschijnen zijn niet al te best bereikbaar met openbaar vervoer. Ook ondernemen met de natuur verdient in de ogen van de PK nog wel een verdiepingsslag. Kan het groen op andere manieren van betekenis zijn voor de werkgelegenheid en de toekomst van Bergen?
Kortom: de PK vraagt om een herijking van onze toekomstvisie op grond van de nieuwste inzichten en cijfermateriaal. Bijvoorbeeld op het gebied van demografie, van duurzaamheid en werkgelegenheid.
Onderhoud van bossen, heide maar ook plantsoenen en bermen is erg belangrijk en is vooral een taak van de buitendienst. Valckx: ”Een buitendienst die wij waarderen en ook in stand willen houden. Maar we zien echter dat we, qua onderhoud van zeker de plantsoenen en bermen, op een absoluut minimaal niveau zijn gekomen door de taakstellende bezuinigingen. Binnen de kernen zou het werk dat nu blijft liggen opgepakt kunnen worden door onze eigen inwoners via initiatieven of als werkervaringplekken. Geen verdringing van regulier werk, maar net dat beetje extra waardoor de dagelijkse leefomgeving er weer een stuk mooier en prettiger uitziet. Een stukje samenwerking tussen sociale cohesie en ondernemen met de natuur.”
Het college geeft aan dat zij onze inwoners wil stimuleren om zelf te zorgen voor een passende en veilige woonsituatie waardoor ze langer thuis zullen wonen of zorg aan huis kunnen krijgen. Tijdens de raadsvergadering vroeg de PK het college of de gemeente Bergen daar wel klaar voor is. Krijg je in onze gemeente een vergunning voor het bouwen van een Kangoeroe-woning of het aanbouwen van een slaap- en badkamer op de begane grond? Hebben onze inwoners de financiële middelen om hun huis aan te passen? Daarom werd het college door de PK via moties opgeroepen de mogelijkheden naar een ‘Blijverslening’ te onderzoeken en een notitie ‘passende en veilige woonsituatie’ te maken.
Fractievoorzitter Jos Valckx legt uit: “Onze motie ‘Blijverslening’ is ontstaan vanwege het feit dat mensen vanuit hun eigen wens, maar vaak ook noodgedwongen, langer thuis blijven wonen. Met de Blijverslening kunnen mensen toch de nodige aanpassingen aan hun huis realiseren. Maar ook het plaatsen van een semipermanente aanbouw of een mantelzorgwoning kunnen op deze manier gefinancierd worden. In de notitie willen wij uiteengezet zien hoe de gemeente Bergen omgaat met de verzoeken tot bouw en verbouw. Toets de huidige stand van zaken aan de nieuwe werkelijkheid en neem vernieuwende manieren op waardoor onze inwoners ook daadwerkelijk langer zelfstandig kunnen wonen.”
Verder roept de PK het college met klem op snel en serieus werk te maken van een betere communicatie in de toekomst. “Een inwoner dient actief betrokken te worden met zaken die hem of haar aangaan en moet al zeker niet het gevoel hebben dat alles wat hem aan gaat, achter zijn rug om geregeld wordt. Wij vinden het erg belangrijk dat er zowel intern als extern goed gecommuniceerd gaat worden! Hierin hebben we de laatste jaren te veel steken laten vallen”, aldus Valckx.
Tweet