Wel of geen streepje

Je kunt ergens een streep doorzetten, je kunt een streepje vóór hebben en op je strepen staan. Een streepje kan een verbindingsstreepje zijn zoals bij Marokkaanse-Nederlanders (dat hoop je dan). Soms moet je achter de streep blijven staan (om een ander privacy te gunnen).

 

Dat alles is niet van toepassing op Nieuw Bergen. Daarom schrijf je Nieuw Bergen ook zonder streepje. Al treedt iedereen die schrijfwijze met voeten, zelfs de ANWB op sommige van haar bewegwijzeringsborden. Nieuw Bergen met een streepje zou inhouden dat er ook een Oud-Bergen bestaat. Maar Oud-Bergen bestaat niet. Die kern heet gewoon Bergen en is de naamgever van onze gemeente. Bergen (L) is de officiële schrijfwijze.

 

Ik zou in onze gemeente het liefst in Siebengewald of Wellerlooi wonen, qua naam dan. Van Well bestaan er twee en van Afferden ook, in Limburg en in Gelderland. Is lastig. Van Siebengewald en Wellerlooi kun je S’gewald en W’looi maken. Dat heeft toch een zekere allure, zoals A’dam of R’dam. Alhoewel bij Siebengewald denken ze dat je in Duitsland woont.

 

Wellerlooi dat lijkt me wel wat. Daar kunnen ze een verbinder als ik wel gebruiken. Of toch maar fijn in Nieuw Bergen blijven en daar een verbinder zijn in die relatief jonge gemeenschap. Maar dan wel zonder streepje.