Presentatie Plan Armoedebestrijding gemeente Bergen

Op 18 februari 2016 presenteerde PK Wethouder Lia Roefs het ‘Plan Armoedebestrijding’. Op dinsdag 1 maart 2016 zal dit plan, samen met de 'Bijlage SamenWerken tegen armoede' behandeld worden tijdens de vergadering van de commissie Samenleving. De vergadering start om 19.30 uur en u bent van harte welkom deze bij te wonen. Op 22 maart 2016 zal het plan in de Raad behandeld worden. Deze vergadering start om 19.00 uur. Ook deze vergadering is openbaar.

 

PK Bergen is al druk bezig met de voorbereidingen van deze vergaderingen. Wij nemen daarin natuurlijk de punten die zijn inbracht tijdens de PK- informatieavond ‘Armoedebeleid’ op 12 januari 2016 mee.

 

Maar wellicht dat u, na het lezen van de stukken, van mening bent dat er iets mist, of anders zou moeten. Schroom dan niet en laat het ons per omgaande weten via infopkbergen@home.nl. Wij zullen dan kijken of we uw aanvullingen mee kunnen nemen in de daarvoor geplande vergaderingen van 1 en 22 maart 2016.

 

Onderstaand het persbericht van onze PK Wethouder Lia Roefs.

 

Armoede is meer dan een financieel probleem. Het kan leiden tot sociale problemen, zorgen en stress. Armoede is een ingewikkeld probleem en vraagt om een persoonlijke aanpak.

 

Daarom zet de gemeente Bergen (L) in op een vernieuwde manier van armoedebestrijding, waarbij we actief mensen de weg wijzen naar mogelijkheden om uit de armoede te komen. We maken daarbij ook actief gebruik van de kracht van de lokale samenleving.

 

Preventie, participatie, vangnet

 

“Wij willen dat alle inwoners van onze gemeente deel uit kunnen maken van de samenleving. Gezond, actief en ongeacht hun financiële situatie”, aldus wethouder Lia Roefs. Daarom heeft de gemeente Bergen (L) het beleidsplan ‘SamenWerken tegen armoede’ ontwikkeld. Dit plan is gebaseerd op de grondpijlers: preventie, participatie en het bieden van een passend vangnet. Netwerken creëren en verbindingen leggen, is hierbij essentieel, zodat inwoners weer actief mee kunnen doen in de maatschappij. De gemeente biedt hierbij een helpende hand door samen met inwoners oplossingen te zoeken, die passen bij de individuele situatie en mogelijkheden. Dit kan via werk. De belangrijkste weg uit de armoede is namelijk werk, betaald of onbetaald. “Want werken is meer dan alleen geld verdienen. Het geeft waardering, structuur, sociale contacten en voldoening”, licht wethouder Lia Roefs toe. Als blijkt dat ondanks alle ondernomen acties financiële steun noodzakelijk is, biedt de gemeente een vangnet. Hiervoor maakt de gemeente de drempel naar ondersteuning zo laag mogelijk: “Wij weten dat de drempel naar de gemeente vaak te hoog is. We gaan maatschappelijke organisaties van informatie voorzien zodat zij de burgers die het nodig hebben passende voorlichting kunnen geven over de ondersteuning die de gemeente en haar netwerk te bieden hebben. Zo waarborgen wij dat onze inwoners in een veilig (financieel) klimaat leven, waardoor zij volop kunnen meedoen in de maatschappij.” Omdat kinderen niet in armoede zouden moeten opgroeien, zetten we extra in op het kindpakket.

 

Bergen in beweging

 

De lokale gemeenschap binnen de gemeente Bergen (L) verandert. “Steeds vaker zien wij betrokkenheid, ondernemerschap en initiatievenrijkdom groeien”. Een mooie ontwikkeling, waarop de gemeente graag inspeelt. “De vernieuwde manier van armoedebestrijding sluit naadloos aan bij de maatschappelijke ontwikkelingen binnen onze gemeente”. Het aantal lokale initiatieven stijgt, waardoor steeds meer inwoners de kans krijgen om zich ten volle te ontplooien door middel van onderwijs, sport en cultuur. “Daar zijn wij als gemeente erg trots op”, vertelt wethouder Lia Roefs.