Toegankelijkheid

Hallo mensen,

 

Jullie hebben al een tijdje niets meer van mij gehoord. Dat kwam ook wel omdat er niet veel gebeurde op politiek vlak in Bergen. Dus ik dacht, laten wij maar eens op vakantie gaan!

 

 

Wij hebben een rondje Zweden en Noorwegen gedaan. Nee, de Noordkaap zat er niet in, dat was weer een beetje te veel van het goede geweest. Dat zijn reizen die je met een camper of caravan moet doen. Wij hadden een rolstoelvriendelijk huisje gehuurd. Dat wil zeggen dat de slaapkamer, badkamer en keuken zijn aangepast voor mensen met een lichamelijke handicap. Bijvoorbeeld het toilet op een hoogte van 58 cm met aan beide zijden beugels, douchestoel aanwezig en 2 hoog-laagbedden.

 

Zweden en ook Noorwegen zijn zeer rolstoelvriendelijk. Alhoewel er ook plaatsen zijn waar wij graag heen wilden die toch ook weer niet zo toegankelijk waren als wij dachten. Een voorbeeld: wij wilden graag het huis en landgoed van Selma Lagerlöf, jullie misschien wel bekend als schrijfster van Nils Holgersson en Nobelprijswinnares Literatuur, bezoeken. Maar wat schetste onze verbazing? Men krijgt een rondleiding door haar huis, rolstoelvriendelijk gemaakt. Maar je moet eerst door een tuin met alleen grindpaden!! Daar was dus geen doorkomen aan. Ik kon nog net met mijn rolstoel aan het koffiehuisje komen. Monique heeft dus maar in haar eentje rondgekeken en een paar foto’s gemaakt zodat ik uiteindelijk op die manier ook een soort rondleiding kreeg. Kijk, dat zijn dan weer zaken waar men als rolstoeler weer tegenaan loopt (-rijdt). Ik begrijp ook wel dat de hele entourage van het landgoed wegvalt als men alle paden asfalteert. Het landgoed dateert immers van 1858, asfalt bestond toen nog niet.

 

Maar om even naar de toegankelijkheid in onze gemeente te kijken, daar schort ook nog wel eens wat aan. Daarom hameren wij als PK er ook zo op dat in de gemeente Bergen alles goed toegankelijk wordt voor alle burgers. Bergen vergrijst dus er komen in de toekomst veel meer mensen bij die een mobiliteitsvoorziening nodig hebben. Er zijn al wel veel dingen goed geregeld, maar bijvoorbeeld het meest toegankelijk gebouw (het gemeentehuis) in Bergen is eigenlijk helemaal niet zo toegankelijk. Neem bijvoorbeeld de ingang voor mensen die gebruik maken van een rolstoel, scootmobiel etc. Waarom is de ingang verstopt aan de achterkant? Ik krijg altijd het gevoel dat ik via de kelder moet zodat men mij vooral niet ziet. Soms moet ik dan nog aanbellen omdat buiten kantooruren de deuren door omstandigheden gesloten zijn, waar ik overigens wel weer begrip voor heb. Maar persoonlijk voel ik mij daar niet prettig bij.

 

Maar goed, net vers van de pers: om 18.00 uur vanavond is er door de PK, CDA en VVD een coalitieprogramma getekend! En heel belangrijk: onze Lia Roefs komt weer terug als wethouder! En één van haar taken wordt de dienstverlening van onze gemeente. En daar hoort toegankelijkheid ook bij! Het heeft een tijd geduurd maar de andere partijen zijn toch wel tot de conclusie gekomen dat de verkiezingsuitslag van de PK niet genegeerd moet worden. Wij hebben niet voor niets een zetel erbij gekregen. Onze kiezers hebben altijd het vertrouwen in de PK gehouden, ondanks alles wat er gebeurd is. Dus daarom nogmaals dank aan onze kiezers hiervoor!

 

Mensen tot de volgende keer en dat is snel!

 

Groetjes, Wim Olthof