Plastic

Beste mensen,

 

Ik begin vandaag met iets heel belangrijks:

10 november is “DE DAG VAN DE MANTELZORGER”!!

 

Iedereen kent wel iemand die mantelzorger is. En deze mensen verdienen het om op 10 november in het zonnetje gezet te worden. De kaartjes voor het aanvragen van een Mantelzorgcompliment liggen inmiddels bij de huisartsen, het gemeentehuis, H&P, Maasduinen Staete en de bibliotheek. Een Mantelzorgcompliment aanvragen kan nog tot uiterlijk 10 oktober. Het kaartje kan in de bus bij het gemeentehuis gegooid worden of worden afgegeven bij het Klant Contact Centrum. Lieve mensen, vergeet het niet: onze mantelzorgers zijn er voor ons, soms 24/7, en dat is absoluut een compliment waard!

 

Maar nu even heel wat anders. Ik wil het met u over het milieu hebben. En met name over het plasticafval dat elke 14 dagen door ons aan straat wordt gezet. Vandaag, tijdens het wisselen van de zakken, valt mijn oog op de tekst op de zak: plastic afval mag er in, maar ook blik en drankkartons. Ik vraag mij af waarom lege conservenblikken en drankkartons bij het plastic afval mogen. Men moet het afval toch scheiden? Staan er daadwerkelijk mensen aan een lopende band die ieder blik en drankkarton in een speciale bak gooien? Of wordt dit werk tegenwoordig door machines gedaan? De vuilnismannen (ik wil niet discrimineren maar ik heb nog nooit een vrouw gezien achter de vuilniswagen) leveren nog steeds ouderwets handwerk. De zakken verdwijnen met een hoge boog in de wagen waarna deze om de hoek verdwijnt. En ja, waar gaat het afval dan heen?

 

In mijn werkzame leven ben ik ooit bij een verwerkingsbedrijf in Rotterdam-Zuid geweest. Ik keek daar mijn ogen uit: wat een berg afval, het leken de Alpen wel! Buiten rook ik niks. Maar binnen was de stank niet uit te houden. Hier werd afval gescheiden door machines en magneten die het blik eruit haalden en infrarood en sensoren die drankkartons eruit haalden. Van boterkuipjes wordt vervolgens een klein gedeelte gebruikt voor het maken van kinderwagens. En van drankkartons worden tissues en toiletpapier gemaakt vanwege de sterke vezels in deze kartons. Dus mensen, sta er eens bij stil als je deze zakken aan straat zet, wat er nog gemaakt wordt van ons afval is enorm.

 

Beste mensen, dit was het weer. Tot de volgende keer en blijf gezond!

 

Groetjes, Wim.