Drugs, Sinterklaas en vuurwerk

Hallo beste mensen,

 

Huisarts Jung in Afferden heeft de landelijke Compassieprijs 2017 gewonnen. En daar feliciteer ik dokter Jung natuurlijk van harte mee. 

Wat mij deze week ook opviel is dat er in onze gemeente nogal veel drugs gebruikt wordt door de jeugd. En dat vind ik nogal een kwalijke zaak. Om dát terug te dringen wordt, volgens mij, nog een hels karwei. Ik weet dat (vooral onder vrienden) het ‘meedoen’ erg belangrijk is. Als ouders kan men er nooit genoeg voor waarschuwen! Het begint natuurlijk met een glaasje bier. Gevolgd door de eerste keer dronken worden, de eerste sigaret en misschien met foute vrienden in aanraking komen. De ellende is dan niet meer te overzien. Maar wat ik van de jeugd in Bergen opvang is altijd positief. Kijk maar eens in onze supermarkten: de jeugd is altijd beleefd en netjes, en op straat word je vriendelijk begroet. Maar het zal wel net zo zijn als met armoede, ook het drugsgebruik zal wel ‘verstopt’ zijn… 

Sinterklaas is in het land en men ziet dat de economie weer draait als een tierelier want er wordt weer een hoop geld aan cadeaus uitgegeven. Toch zijn er nog gezinnen, ook in onze gemeente, die hier niet aan mee kunnen doen, door welke problemen dan ook. Maar daar zijn, Godzijdank, instanties voor die deze mensen helpen zodat de kinderen dan toch nog een mooie Sinterklaasavond hebben.

 

Over een paar weken is het ook weer Oudejaarsavond en dan gaat er weer voor miljoenen de lucht in. Nu heb ik daar mijn eigen mening over maar die behoud ik voor mijzelf. Maar daar is op dit moment een stevige discussie over aan de gang: moet het consumenten vuurwerk wel of niet verboden worden? Vooral vanwege de overlast die het geeft en de ongevallen die ermee gebeuren. In de grote steden zal er veel meer overlast zijn dan in onze gemeente. Waar ik echter boos over kan worden is het feit dat er ook hier al dagen van tevoren vuurwerk wordt afgestoken. Dat heb ik vorig jaar aan den lijve ondervonden. En ook wat vuurwerk betekent voor mijn assistentiehond Beemer die er gelukkig niet bang voor is. Maar er waren een paar kwajongens die op klaarlichte dag vuurwerk naar mijn hond gooiden, zich er blijkbaar niet van bewust wat dit betekent voor mijn hond. Beemer was twee dagen goed van slag voordat hij zijn commando’s weer een beetje ging uitvoeren. Uiteindelijk is het allemaal gelukkig goed gekomen.

 

Lieve mensen, tot de volgende keer. Ik wens jullie allemaal een fijne pakjesavond.

   

Groetjes Wim Olthof