Armoede

Hallo beste mensen uit de gemeente Bergen,

 

Afgelopen zaterdag waren er 4 pagina’s van De Limburger gewijd aan het onderdeel ARMOEDE in Nederland, en specifiek in Limburg. 

Maar wat is nu eigenlijk armoede? Armoede is, volgens de definitie van de Verenigde Naties, het niet kunnen voorzien in de eerste levensbehoefte zoals huisvesting, voedsel, kleding en gezondheidszorg. Ook hier in Bergen zijn er gezinnen die onder het bestaansminimum zitten: mensen die van de Voedselbank gebruik maken, die hun zorgpremie niet kunnen betalen, en zo kan ik nog wel even doorgaan. Maar dan vraag je je af: hoe kan dit toch, in een rijk land als Nederland? 

Ik las een stukje over een meneer die vertelde dat de mensen die het slecht gaat een trap onder hun achterwerk moeten hebben en moeten gaan werken! Realiseert deze man zich wel dat het gros van deze mensen gewoon werkt, maar door wat zij maandelijks verdienen het soms te weinig is om het gezin draaiende te houden? 

En het zijn niet alleen gezinnen die het moeilijk hebben. Ook middenstanders, ZZP’ers, mensen met een AOW-uitkering en ga zo maar door. Maar waar ik écht treurig van word is dat kinderen hieronder moeten lijden. En ja, een hoop mensen zullen denken: wij hadden het vroeger ook niet breed! Dat klopt. Maar de maatschappij is veranderd, kinderen groeien anders op dan wij. Ik hoor u nu denken: wij waren sneller tevreden met wat wij hadden! Maar kinderen van nu zijn niet anders dan wij waren in onze jeugd. En vroeger was het ook knokken om rond te komen. Maar waar ik echt  van schrik, dat zijn de verhalen van ouders die hun kinderen zonder ontbijt naar school sturen of geen boterham voor in de pauze mee kunnen geven. Die geen geld hebben om hun ouderbijdrage voor het schoolreisje te betalen, die kleren moeten krijgen van kennissen of vrienden om hun kinderen toch netjes voor de dag te laten komen. En waarvan de moeder avonds niet weet wat zij op tafel moet zetten omdat er geen geld is voor een fatsoenlijke maaltijd. 

Het gekke hiervan is dat een heleboel mensen, die het goed bedoelen, zeggen: deze mensen eten ongezond! Ja, vind je het gek? 20 diepvries frikandellen zijn goedkoper dan een karbonade of een schnitzel!  Dus wat gebeurt er? De friteuse  komt op tafel of er wordt de hele week pasta gegeten. Dit, lieve mensen, gebeurt in een rijk land als Nederland. Ook in onze gemeente. 

Beste mensen, wij van de PK gaan knokken om deze armoede te bestrijden. Dus ik vraag u: alstublieft ga stemmen op 21`maart! Uw stem kan doorslaggevend zijn!

 

Lieve mensen, tot de volgende keer. 

Groetjes Wim Olthof