de gezondheidszorg in Nederland

Hallo beste mensen,

 

Ik wil het vandaag eens hebben over de gezondheidszorg waar ik zelf een paar weken geleden gebruik van moest maken in het Radboudziekenhuis in Nijmegen. Ik moest er een operatie ondergaan, de details daarover bespaar ik jullie. Maar omdat ik na de ingreep 5 dagen bedrust had, en dus tijd genoeg had, heb ik het eens goed bekeken hoe het allemaal op zo’n afdeling in zijn werk gaat. Als patiënt sta je er niet bij stil, omdat je zenuwachtig en misschien wel bang bent met wat er met je gaat gebeuren (ondanks dat je in goede handen bent). 

Het begint al bij de opname die met veel administratief werk gepaard gaat. De verpleegkundige die dit doet is op dat moment dus niet beschikbaar voor ander werk op de afdeling. Op dat moment zijn op de afdeling misschien 3 verpleegkundigen die er dan alleen voor staan: medicijnen uitdelen, mensen naar het toilet brengen, de dagelijkse dingen waaronder bloeddruk meten, kijken of je geen koorts hebt, enz., enz. En dan gaat vaak weer de pieper af omdat een patiënt op een andere kamer hulp nodig heeft. Als je dan ziet hoe rustig deze vrouwen en mannen blijven, ik heb er diep respect voor. 

Maar kom je dan eens met een verpleegkundige aan de praat, dan hoor je dat sommigen zich ongelukkig voelen omdat ze zo weinig tijd hebben voor de patiënt. Even op een krukje bij een patiënt aan bed zitten omdat deze zijn of haar verhaal kwijt wil, even de mens bij zijn of haar hand pakken, een troostend woord. Maar daar is geen tijd voor. Daarom zijn veel verpleegkundigen gefrustreerd en gaan soms met het gevoel naar huis: heb ik vandaag wel genoeg kunnen doen voor de patiënt? Ik vind dat erg triest.

Nu heb ik er een dikke week gelegen maar ben wel tot de conclusie gekomen dat mensen niet zo moeten zeuren over de gezondheidszorg in Nederland. Het verplegend personeel dat ik heb meegemaakt, zijn mensen die voor dit beroep geboren zijn. Want met mensen omgaan kun je niet leren! Goed, er kan nog veel verbeterd worden: betere betaling voor de handen aan het bed, maar ook de wachttijden voor een consult of operatie kan in mijn ogen beter. Maar al met al is het zo slecht nog niet in Nederland. En toch, heel stiekem denk ik nog wel eens terug aan het oude vertrouwde ziekenfonds...

 

Zo beste mensen, de vakanties staan weer voor de deur. Ik wens jullie allen een fijne vakantie en kom gezond weer naar huis. En oh ja, vergeet de paracetamol niet!! Die schijnt overal tegen te helpen, want in het ziekenhuis kreeg ik er 8 per dag. Het ga jullie goed en blijf gezond. 

Groet Wim Olthof