Raadsvergadering 20 mei

Onze fractievoorzitter aan het woord in de raadsvergadering van 20 mei.

Dank u wel voorzitter,

Het is vandaag een bijzondere dag. Niet alleen omdat er vandaag een nieuw Bergens college wordt geïnstalleerd, maar ook omdat de Progressieve Kombinatie of kortweg de PK daar weer deel van uitmaakt.

En vertel ik U, mijn fractie is daar trots op en erg blij mee. Trots, omdat wij de afgelopen jaren bewust aan onze houding en handelen gewerkt hebben om zo weer in aanmerking voor collegesamenwerking te komen en dat die inzet nu beloond is. En blij, omdat we door middel van collegedeelname op de meest effectieve manier aan een sociale gemeente kunnen werken. Een van de belangrijkste drijfveren voor de PK.

Maar voorzitter, toch is onze trots en blijdschap ingetogen. Wij zijn ons namelijk zeer bewust van het feit dat er ook partijen in deze zaal zitten die graag in de coalitie hadden gezeten, maar er buiten zijn gevallen. Ik ken dat gevoel dat zij vanavond hebben. Ik had dat gevoel vier jaar geleden ook. En dat is geen fijn gevoel, kan ik u vertellen. Wat mogelijk enigszins geruststellend voor deze partijen is - zo heb ik de afgelopen jaren zelf ondervonden - is dat je ook in de oppositie veel voor elkaar kunt krijgen. Aan ons zal het in elk geval niet liggen. De fractie van de PK zal alle voorstellen van oppositiepartijen eerlijk en op inhoud wegen. Dus KERN en VVD kom met goede voorstellen – waarover geen afspraken in het coalitiesakkoord staan – en wij zullen deze waar mogelijk steunen. Wij werken de komende jaren graag met u samen.

Voorzitter, dan het coalitieakkoord. Wij vinden het een evenwichtig akkoord waar de 2 coalitiepartijen zich goed in kunnen herkennen en zich samen gevonden hebben. Natuurlijk zijn er ook onderdelen van het akkoord waar wij ons niet populair mee maken: zo hadden wij de OZB verhoging liever niet gezien, echter hier mee zijn wij wel in staat zaken te realiseren die anders niet mogelijk zouden zijn, en wijzen er op dat Bergen nog steeds een relatieve lage lastendruk kent.

We trekken geld uit om een zachte landing van de decentralisaties te organiseren. Dat neemt natuurlijk niet weg dat er de komende jaren forse veranderingen zullen plaatsvinden. Sommige omdat we dat graag willen, andere omdat we niet anders kunnen. Pijnlijke en moeilijke keuzes zullen gemaakt moeten worden. De punten sociale cohesie en ondernemen met de natuur zijn nadrukkelijke thema’s.

Een sterke economie, een sociale gemeente en aandacht voor alle kernen zijn dan ook belangrijke punten waar wij het nieuwe collegebeleid op zullen toetsen en beoordelen. Natuurlijk hoeft niet elk voorstel er aan te voldoen, maar die evenwichtigheid die in het beleidsakkoord zit, moet ook in toekomstige collegevoorstellen zitten.

Voorzitter, niet alleen met de inhoud zit het goed. Ook het nieuwe wethoudersteam staat als een huis. Een team met ervaring; erg belangrijk want er komen uitdagende tijden aan met de decentralisaties en de afronding en realisatie van enkele zeer grote projecten op de schaal van de gemeente Bergen

En……een team met een wethouder met sociaaldemocratisch bloed in haar aderen! Een wethouder die zal knokken voor de mensen die het moeilijk hebben in onze gemeente. Maar ook een wethouder die een groot verbindend vermogen heeft, en een wethouder waar het erg fijn mee samenwerken is, weet ik .

Lia, namens de fractie wens ik jou heel veel succes in je nieuwe eervolle, maar ook pittige baan. Aan jou de zware taak om de 3 decentralisaties succesvol vorm te gaan geven en onder andere mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt; zoals jongeren, ouderen, en mensen met een arbeidshandicap weer aan een baan te helpen; keihard te werken aan het terugdringen van de werkloosheid dus. Zoals je weet is dat een van de belangrijkste werkpunten van onze fractie de komende jaren! Verder weten wij ook dat de zorg bij jou in goede handen is. Ben, natuurlijk wensen we ook jou minimaal zoveel succes toe, en hebben we hier in alle vertrouwen. Ik zou zeggen; snel aan de slag, want er is veel te doen !

Voorzitter voordat ik af rond, wil ik graag nog enkele mensen bedanken die de afgelopen tijd een belangrijke rol hebben gespeeld in de totstandkoming van de nieuwe coalitie. In de eerste plaats de informateurs/ formateurs de heren Koopmans en Huys en de ambtelijke ondersteuning. Maar daarnaast ook de onderhandelaars van het CDA die zich zeer constructief hebben opgesteld en met wie het erg prettig samenwerken was. Een goed begin van een zeer stabiele samenwerking voor de komende jaren wat ons betreft. Verder dank ik mijn fractie voor alle vertrouwen,adviezen en de steun die ik gevoeld heb bij de onderhandelingen. 

Voorzitter, de fractie van de PK is verheugd met het nieuwe coalitieakkoord, de nieuwe wethoudersploeg en onze nieuwe PK-wethouder Lia Roefs. We steunen het nieuwe college dan ook van harte en hebben het volste vertrouwen erin dat het college – samen met deze raad, met de ambtenaren, met onze maatschappelijke partners en natuurlijk met onze inwoners - de komende jaren mooie voorstellen voor de gemeente Bergen en alle inwoners zullen doen. En dat we op die manier deze prachtige gemeente nog mooier en socialer zullen maken.

Dank u wel.