PK wil luiers niet weer bij het restafval

Als het aan het College van Bergen ligt, gaan de gebruikte luiers en incontinentiematerialen binnenkort weer in de grijze restafvalcontainer en verdwijnt de centrale verzamelcontainer hiervoor in elk dorp. Hiermee kan namelijk per huisadres per jaar 4 euro bespaard worden.

Als enige ‘groene’ partij maakt de PK zich sterk voor een beter milieu. De huidige gescheiden inzameling van luiers maakt het mogelijk om luiers milieuverantwoord te verwerken.

Daar komt bij dat gezinnen met baby’s en peuters en ouderen met incontinentieproblemen fors meer gaan betalen door deze maatregel. Zij zullen weer elke 2 weken hun grijze restafvalcontainer aan de weg moeten zetten, terwijl ze juist, door goede afvalscheiding, dit nu maar eens in de 4 á 6 weken doen. Voor zo’n gezin, dat nu zijn restafvalcontainer 1 maal per 4 weken aan de straat zet en dat straks dus elke 2 weken moet doen, is dit ruim 100 euro per jaar extra. “Wij vinden dit niet sociaal en we moeten dit zo niet willen”, aldus Jos Valckx, lijsttrekker van de PK Bergen. “Het wordt voor jonge gezinnen op deze manier steeds minder aantrekkelijk gemaakt om in onze gemeente te wonen. Ook worden deze gezinnen, maar ook ouderen met incontinentieproblemen, financieel keihard getroffen. Daar komt bij dat het in de woonwijken, vooral in de zomer, niet echt fris is om gebruikte luiers en incontinentiemateriaal 2 weken te moeten ‘bewaren’ in de grijze container”.

De PK gaat het College in ieder geval oproepen om de luiercontainer niet weg te bezuinigen en vraagt het College om te onderzoeken of de tarieven bij de verwerker omlaag kunnen of dat Bergen van verwerker kan switchen. “Zodat (we)zij deze asociale en milieu-onvriendelijke maatregel niet hoeven te nemen”, besluit Valckx.