PK organiseert ontmoeting Verenigingen

Op 20 maart, in een goed bezette de Buun in Well hadden een twintigtal verenigingen uit de gemeente Bergen gehoor gegeven aan de uitnodiging om eens met elkaar te debatteren over de toekomst van de verenigingen op allerlei terreinen. Van subsidie, accommodatie en vergrijzing en terugloop van het ledental.

De verenigingen die deelnamen, waren afkomstig uit de sport, cultuur, jeugd en jongerenwerk en sociaal. Dit werd ook ervaren als een voordeel, eens kijken in de keuken van de andere verenigingen, en ervaren en spreken over de problemen waar iedereen mee kampt.

Alleen bij de KBO werd de vergrijzing als normaal ervaren! Aan de hand van een aantal prikkelende stellingen werden door de gespreksleider Eric Dilweg de aanwezigen uitgenodigd om hun ideeën daarover uit te spreken.

Vragen en discussies ontstonden er: kunnen verenigingen zonder subsidie overleven, de WMO is er voor iedereen en moet iedereen laten participeren in onze gemeenschap, en dat levert wat op. Wat is de samenhang tussen subsidie - accommodatiebeleid, en het WMO beleid. Dit beleid gaat er vanuit dat iedereen moet kunnen participeren in de samenleving. Is het mogelijk om in iedere kern een accommodatie in stand te houden en wat zijn de minimale eisen. Wat moet er gebeuren op de lange en korte termijn. Door de vermindering van de inkomsten van de gemeente zullen er scherpe keuzes gemaakt moeten worden, en zit er nog rek in de bijdrage van leden of verenigingen. Is het terecht dat de Gemeente strengere eisen mag hanteren op het juiste gebruik van door hen verstrekte subsidies. Verenigingen doen al een tegenprestatie aan de maatschappij, bij een extra tegenprestatie is men bang dat te veel druk op de vrijwilligers van een organisatie komt te liggen.

We zullen ook keuzes moeten maken in: welke samenleving willen wij in Bergen en welke visie is daarin belangrijk. Mooie wegen of een grote sociale cohesie tussen bewoners, en het cement daarvoor zijn nog steeds de verenigingen.

Een grote algemene klacht werd geuit door hen die te maken hebben met en afhankelijk zijn van den Asseldonk als gebruiker. Zowel de kwaliteit als ook de betrokkenheid van deze organisatie wordt als zeer onvoldoende ervaren, of zoals het werd verwoord: 'wij brengen er tonnen subsidies heen en als dank worden de verenigingen slecht behandeld!' Ondanks dat de PK weet dat er onderhandelingen met de gemeente lopen, wil de PK het huidige contract met De Asseldonk bestuderen en nagaan welke mogelijkheden er zijn om betere afspraken te maken over de dienstverlening en exploitatie.

Dit is een kleine greep uit de punten die besproken werden. In zijn totaliteit voor de PK ruim voldoende om inzicht te krijgen in de problematiek en de oplossing richtingen die aangedragen werden. Wij zullen hier zeker op terugkomen in onze beschouwingen in de Raad en gesprekken met het college. De gevoelens die er leven worden door de PK begrepen en gedeeld en zij zal proberen nieuwe wegen te vinden die kunnen leiden tot oplossingen.

De PK staat dicht bij de mensen, en zal in de toekomst vaker dit soort thema avonden organiseren.