PK bezorgd: is gemeente Bergen er wel klaar voor?

Vrijdagavond 24 januari 2014 gaf Ramon Testroote, wethouder in Venlo, een presentatie over “de Zorg in de Toekomst” voor de jarige Progressieve Kombinatie Bergen. Hij had een aandachtig publiek.

Onder de aanwezigen waren ook vertegenwoordigers van de Dorpsraad Afferden, KBO Bergen en de WMO-raad. “Inwoners van Bergen willen graag weten hoe de zorg bij ons eruit zal gaan zien. Wat ons zorgen baart, is dat In theorie alles geregeld lijkt, maar dat met de uitvoering nog weinig vaart wordt gemaakt”, aldus lijsttrekker Jos Valckx. ”een goede samenwerking en communicatie tussen de verantwoordelijk wethouder van welzijn en zijn burgers en dorpsvertegenwoordigers is cruciaal. En dat laat tot nu toe nogal te wensen over, getuige de diverse opmerkingen deze avond”.

In Bergen zal ook gewerkt gaan worden met sociale wijkteams, breed samengestelde teams van professionals. Het zijn mensen, die gewoon vier dagen per week hun beroep uitoefenen en één dag besteden aan de zogenaamde keukentafelgesprekken. Tijdens die gesprekken wordt de hulpvraag verhelderd. Het wordt zorg op maat, dichtbij de mensen (in Venlo in de Huizen van de Wijk). “Van het huidige geld voor de Zorg gaat 50% op aan bureaucratie. Dat moet anders. Er wordt geen zorgpersoneel ontslagen ten gevolge van inzet van vrijwilligers. Er komt geen gedwongen mantelzorg en intieme verzorging vindt plaats door beroepskrachten. De budgetten worden van tevoren op dorps- en wijkniveau bepaald in samenspraak met het Zorgkantoor”, zo legde Testroote uit. Venlo heeft in iedere buurt het buurt&bewonersnetwerk in kaart gebracht.

“Wij zijn benieuwd wanneer we daar in Bergen meer over horen”, vroeg Leo Ponjee zich af.

De projectstructuur van Venlo is ook beschikbaar voor Bergen. De Progressieve Kombinatie verwacht niets minder dan dat wethouder Frans Pekema (VVD) die uitgestoken hand grijpt en aan de slag gaat. 
De paar schamele regels in het verkiezingsprogramma van de VVD over de Zorg voor de inwoners van Bergen doen echter het ergste vermoeden.

Jos Valckx: “Het maakt ons als PK onrustig en serieus bezorgd over de toekomstige Zorg in de gemeente Bergen”.