Openingswoord op het verkiezingsdebat

Ondanks dat wij als PK de afgelopen 2 periodes in de oppositie hebben gezeten, hebben wij toch zaken kunnen bereiken:

denk aan de ouderenbeleidsnota en statistische sociale kaart

Beide initiatieven van ons. De verantwoordelijke VVD wethouder nam ons hierin eerst niet serieus. Maar hij moest uiteindelijk toch het nut erkennen.

We hadden als oppositie ook achterover kunnen leunen en tegen elk idee van de huidige coalitie kunnen zijn. Maar dat was te gemakkelijk geweest. Nee, wij hebben de afgelopen 4 jaar:

  • gezocht en onderzocht,

  • zaken in kaart gebracht,

  • en zaken dusdanig onderbouwd,

dat ze uiteindelijk werden aangenomen door de raad.

We zijn een betrouwbare en kritische partij gebleken die ook haar verantwoordelijkheden heeft genomen, ook al waren het soms moeilijke beslissingen.

Maar nu naar de toekomst.

Er komen vanaf 2015 een behoorlijk aantal taken, die nu nog landelijk uitgevoerd worden, naar de gemeente. Wij worden vanaf 2015 geacht als gemeente Bergen de volgende taken uit te voeren:

  • De Jeugdzorg

  • De Participatiewet

  • De WMO

  • En een groot aantal taken uit de AWBZ

De overheid gaat ervan uit dat de gemeente maatwerk kan leveren en dat alles met minder geld geregeld kan worden. Maatwerk is volgens de PK dan ook absoluut nodig !!!

De PK vindt dat er fatsoenlijke zorg moet blijven voor iedereen die dit nodig heeft, óók voor de mensen die weinig te besteden hebben.

COMMUNICATIE en SAMENWERKING tussen U als zorggebruiker en de zorgverleners vinden wij heel erg belangrijk.

Wij vinden een sterke WMO-raad hierin onmisbaar. Zij kunnen kritisch aan de zijlijn staan en een klankbord zijn wanneer onze gemeente al deze zaken gaat regelen.

Belangrijk voor u om te weten:

Gemeenten krijgen ZELF de vrijheid om te bepalen wie de voorzieningen uit de vernieuwde WMO écht nodig heeft en krijgt !!!

Het gaat dus écht heel veel uitmaken wie er straks in het college zit!!!!!

Wij als PK maken ons grote zorgen over de huidige voorbereidingen. En ook maken wij ons zorgen over de visie van de andere partijen over hoe deze veranderingen eruit gaan zien.

Wij als PK hebben een eigen en duidelijke visie hoe één en ander ingevuld moet worden. Wij willen werken met wijkteams:

  • dicht bij de mensen,

  • minder bureaucratie

  • en meer vertrouwen in de zorgverleners achter de voordeur.

In Venlo zijn met deze werkwijze al volop ervaringen opgedaan met als resultaat meer tevredenheid onder de cliënten én met beduidend minder geld. De werkwijze van de gemeente Venlo wordt landelijk zelfs al als praktijkvoorbeeld gebruikt. (bron:VNG)

De geestelijke vader van deze werkwijze is de PvdA wethouder van Venlo, Ramon Testroote. Wij hadden hem enkele weken geleden te gast om zijn verhaal te vertellen en zijn ervaringen te delen op deze door ons georganiseerde openbare avond. Gelukkig waren enkele van jullie op deze avond aanwezig. Waarvoor onze dank.

Wij als PK geloven niet in zorgmanagers, wel in zorg op maat, dichtbij de mensen.

Uw zorg is bij de PK in goede handen!

Er zijn natuurlijk ook nog heel veel andere zaken die belangrijk zijn en waarin we keuzes moeten maken.

Leefbaarheid in de kernen heeft hierbij onze prioriteit. En dan noem ik in 1 woord het accommodatiebeleid. Laten we hierin vooral de inwoners zelf betrekken en hen niet betuttelen.

Een goede invulling geven aan het Ouderbeleid

Zorg voor onze jeugd en jongeren

Onze gemeente moet aantrekkelijker worden voor jonge gezinnen. En dit moet niet alleen tot uiting komen door lage prijzen van huizen, maar vooral ook in voorzieningen.

Het sluiten van het zwembad in Nieuw Bergen was géén keuze van de PK. Volgens ons had op z’n minst onderzocht kunnen worden of het zwembad met bijvoorbeeld vrijwilligers open te houden was. We zien dat dit elders in het land al op vele plaatsen goed werkt.

Als PK blijven wij ons inzetten voor het behoud van de Basisscholen in onze kernen, mits de kwaliteit van onderwijs gewaarborgd blijft.Voortgezet onderwijs is al verdwenen uit onze gemeente. Laten we er in ieder geval voor zorgen dat onze schooljeugd deze scholen ook op een fatsoenlijke en veilige manier kan bereiken.

We wonen hier in een schitterende natuurlijke omgeving, waar menigeen jaloers op is. Hier moeten we zuinig mee om gaan, zodat ook volgende generaties hiervan kunnen blijven genieten.

Energievriendelijke initiatieven moeten we zo breed mogelijk ondersteunen.

Wat we als PK erg belangrijk vinden, is dat er weer geluisterd wordt naar onze burgers. En dat we er vervolgens dan ook voor zorgen dat we maatregelen uitvoeren waar de burgers zo breed mogelijk achter staan. Heel belangrijk hierin vinden wij onze dorpsraden en verenigingen.

Een prachtig voorbeeld hiervan is het Wellerlooise initiatief Luukske 3.0, waar inwoners zelf een nieuwe toekomst voor hun gemeenschapshuis bedenken en ondersteunen. Ook het Afferdse Huuskamerprojekt voor ouderen is een schitterend initiatief dat als voorbeeld kan dienen voor al onze andere kernen. Zulke plannen moeten we omarmen.

Aan communicatie naar u als burgers, heeft het de afgelopen jaren nog al eens geschort, dit móet beter. Wij als PK gaan ons daarvoor sterk maken.

Het gaat tenslotte over U !!!

En uw mening doet er toe !!!