Integriteit en zorgen veiligheid raads- en commissieleden

Geachte voorzitter, geachte mederaadsleden, geachte aanwezigen en luisteraars,

 

Als fractievoorzitter van de PK maak ik vandaag gebruik van het vragenrecht voor raadsleden.

De aanleiding hiervoor is enerzijds de onverkwikkelijke raadsvergadering van 11 april, waarin insprekers aan een waar tribunaal werden onderworpen en absoluut respectloos en onheus bejegend werden én anderzijds de doodsbedreiging die één van mijn fractieleden kortgeleden heeft ontvangen. Wij, de PK, maken ons zorgen over het politieke klimaat waarin wij terecht zijn gekomen. Ik trek vandaag, namens mijn gehele fractie, aan de bel en ik hoop dat u allen open staat voor wat ik te vertellen heb.

 

Ik wil het hebben over integriteit.

Integer is een Latijns woord waarvan de betekenis is: heel, ongeschonden. Integer handelen betekent: in mijn handelen wil ik ten opzichte van anderen heel blijven, open zijn, eerlijk, handelen uit overtuiging, zonder vooroordeel of veroordeling.

Maar ook betekent het: in mijn handelen wil ik de ander heel laten, niet bejegenen met verkeerde bedoelingen, niet krenken, niet bedonderen of omkopen. Maar ook: niet proberen te overtuigen met oneerlijke of valse argumenten.

 

Welke motieven leiden tot het maken van een bepaalde keuze?

Door de afweging van argumenten wordt gekozen: vóór het een of tégen het ander. Aan iedere politieke afweging zal argumentatie voorafgaan. En deze argumentatie laat zien óf en in welke mate sprake is van 'zuiver' handelen, van 'eerlijk' handelen, van zorgvuldigheid, openheid en betrouwbaarheid, en dus van integer óf niet integer handelen.

 

Raads- en commissieleden zijn gewoon mensen en daarom in hun handelen net zo trouw, betrouwbaar en te vertrouwen als elk ander mens. Maar wij hebben een grote verantwoordelijkheid vanuit onze positie als gekozen volksvertegenwoordigers; wij functioneren op basis van vertrouwen. Daarom is onze positie zeer kwetsbaar. Wij staan voortdurend voor bestuurlijke keuzes en dienen voortdurend afwegingen te maken. Wij maken afwegingen en motiveren onze argumenten om uiteindelijk tot een besluit te komen. Afwegingen maken op grond van gelegenheidsargumenten om politiek gewin te behalen, of het gebruiken van informatie voor andere belangen dan het algemeen belang en soms ook ten nadele van bepaalde mensen of groepen, keuren wij af. Er is dan sprake van oneerlijke, onzuivere, onzorgvuldige of onterechte motivatie. We spreken dan niet langer over integer handelen. Afgelopen tijd kregen wij hiermee te maken.

 

Bron voor integer handelen is volgens de PK: denken in eenheid en onderlinge verbondenheid in plaats van denken in ego en afscheiding.

Binnen onze gemeente hebben we 4 verschillende partijen met alle 4 hun eigen standpunten. Onze wens is dat wij met elkaar proberen toe te werken naar een combinatie van het beste van deze standpunten. Het geeft geen pas mensen met valse informatie tegen elkaar op te zetten. Niemand gedijt bij het zaaien van verdeeldheid. Dat is een manier van politiek bedrijven die wij verre van ons werpen. Politiek hoort geen splijtzwam te zijn. Onze inwoners zijn er niet bij gebaat. Politiek zonder respect leidt tot laster, bedrog en bedreigingen.

 

Voorzitter,

Wij verzoeken om een werkbijeenkomst over het thema integriteit voor alle raads- en commissieleden. Het doel van deze bijeenkomst is samen over dit onderwerp te praten en tot gezamenlijke bevindingen en afspraken te komen. Verder verzoeken wij om een Protocol Agressie en Geweld tegen college-, raads- en commissieleden en zien wij met spoed de nieuwe gedragscode omtrent raads- en commissievergaderingen tegemoet.

2 mei 2017

Jos Valckx, fractievoorzitter PK