Heukelomse Beekdal gaat op de schop

Tussen grofweg Heukelom en Aijerdijk stroomt de Heukelomsebeek, in de volksmond beter bekend als "de Leijgraaf". De laatste decennia na een grootscheepse ruilverkaveling in de jaren 70 is dit gebied grenzend aan deze beek vooral in gebruik geweest als agrarisch gebied, hoofdzakelijk als weiland door meer dan 10 agrariërs. Dit gebied kenmerkte zich altijd al als relatief nat gebied en ten tijde van hoog water overstroomt dit gebied ook als eerste. Om gebieden stroomafwaarts veiliger te maken wordt bij de stuw in Sambeek het waterpeil verhoogd wat in het bewuste gebied in Bergen resulteert in een ± 35 cm hogere waterstand in en om de Heukelomsebeek. Dit is te nat voor agrarische doeleinden en daarom wordt binnenkort gestart dit gebied terug te geven aan de natuur. Er gaat veel veranderen in dit gebied: de beek zelf gaat weer meanderen ( de rechte beek gaat weer slingeren door het landschap ), grasland wordt ruig landschap, hogere delen worden afgegraven en lagere delen juist weer opgehoogd, bosjes verdwijnen en poelen worden aangelegd. Ook wordt het gebied toegankelijk gemaakt voor recreatie, zoals wandel- en struinpaden en voorzien van rust- en uitzichtpunten. Al met al een flinke ingreep die het huidige aanzicht flink zal veranderen. De aanblik vanaf de weg Bergen-Nieuw Bergen zal flink anders worden, een lang gekoesterde wens een droge hoogwaterverbinding over deze weg is nu jammer genoeg niet aan de orde.


De PK staat positief tegen deze ontwikkeling, ook omdat met betroffen agrariërs goede regelingen m.b.t. bedrijfsverplaatsing zijn getroffen. De PK vindt het echter jammer dat aan de stuwende dijk die de weg Bergen-Nieuw Bergen toch is, niets gedaan wordt zodat andere compenserende maatregelen achterwege kunnen blijven en voor Bergen en Aijen een veilige hoogwaterverbinding gerealiseerd had kunnen worden.


Verder is met name de PK geschrokken van het feit dat de 3 beeldbepalende Maasheggen zichtbaar aan de noordzijde ( richting Heukelom ) van de weg Bergen-Nieuw Bergen helemaal moeten wijken omdat deze in geval van hoog water het stromende water te veel zouden opstuwen. De PK vindt deze heggen, naast dat er allerlei vogels in verblijven/broeden en dieren beschutting vinden, beeldbepalend voor dit gebied en zou graag weten hoe de burgers hierover denken en ons willen steunen om deze heggen te behouden.

Maasheggen

Foto: Donkere wolken boven Bergense Heggen


De PK roept dan ook iedereen op om zich te laten informeren wat er in het gebied rond de Heukelomsebeek allemaal staat te veranderen en een stem te laten horen nu het nog kan. De vergunningenprocedure moet nog starten, maar gepland is dat begin 2014 de graafmachines zullen verschijnen.


We zien U dus graag op de door de gemeente georganiseerde inloopmiddag/-avond in zaal het Veerhuis te Aijen op donderdag 30 mei a.s. van 15.00 tot 21.00 uur, waar deskundigen U doorlopend kunnen informeren wat er op stapel staat. Uw reactie kunt U kwijt op deze site onder het kopje contact. Ook kunt U reageren via facebook.

Jos Valckx ( raadslid namens Progressieve Kombinatie Bergen )