Gemeente Bergen kiest voor duurzame energie

Op initiatief van de Progressieve Kombinatie is afgelopen raadsvergadering een voorstel aangenomen om maatregelen te treffen die gemeentelijke gebouwen meer duurzaam gaan maken. Er is € 112.000,- vrijgemaakt om o.a. TL-verlichting in het gemeentehuis te vervangen door energiezuinige LED-verlichting en zonnepanelen te plaatsen op het dak van het gemeentehuis.

Fractievoorzitter Jos Valckx wijst vooral op het voorbeeld dat de gemeente geeft met het plaatsen van zonnepanelen en is erg blij met de genoemde maatregelen.

Verder vroeg Valckx aandacht voor de zogenaamde Postcoderoosregeling. Een landelijke regeling die bedoeld is om de opwekking van lokale en duurzame energie te stimuleren. Met deze regeling krijgen lokale bewoners de mogelijkheid gezamenlijk in een coöperatie of vereniging van eigenaren te investeren in duurzame energie. In ruil hiervoor krijgen de deelnemers een korting op de jaarlijkse energienota, een korting die voor een gemiddeld gezin ( verbruik 3500 kWh per jaar ) rond de € 350,- zou kunnen bedragen. Door deze landelijke regeling kunnen inwoners van een wijk of dorp met elkaar op een financieel rendabele manier aan de slag met lokaal en duurzame energie.

Wethouder Splinter heeft toegezegd dit snel te onderzoeken en mogelijkheden te delen. “Een goede zaak voor onze inwoners en het milieu”, besluit Valckx.