Bijdrage Claudia Ponjee commissie Samenleving 1 maart 2016

Voorzitter,

We zien dat het minimabeleid, zoals deze bestond, een zeer progressieve verandering heeft ondergaan. PK Bergen is daarom blij met het plan Armoedebestrijding zoals deze nu gepresenteerd is. Armoedebestrijding is voor ons een zeer belangrijk item binnen ons politieke programma, wij hechten zeer veel waarde aan een goed en gedegen beleid die compleet gericht is op het bestrijden van Armoede.

De missie van het nieuwe plan is Minder armoede in Bergen!

Wij zijn blij om te zien dat de wethouder dit niet alleen denkt te bereiken met het vergroten en toegankelijker maken van het Vangnet. Juist Preventie en Participatie zijn, volgens ons, onmisbare, zo niet de belangrijkste schakels binnen de strijd tegen armoede. En vooral de progressieve veranderingen op dit vlak binnen het beleid, stellen ons tevreden. Wij hebben het stuk bestudeerd en nemen in onze bevindingen de opmerkingen mee die gemaakt zijn door de aanwezigen op onze PK-Informatie avond over Armoede op 12 januari j.l.

In het plan komt duidelijk naar voren dat drempels naar regelingen en voorzieningen  verlaagd moeten worden omdat juist door bureaucratie deze weinig toegankelijk waren. Aanvraagformulieren en procedures zullen volgens het plan vereenvoudigd worden. U spreekt over de voorkeur van één standaard aanvraagformulier voor de diverse regelingen. Individuele ondersteuning van een schuldhulpverlener bij problematische schulden ligt bij PLANgroep, zij beoordelen en nemen aanvragen in behandeling. Bij de kwijtschelding van de gemeentelijke belastingen ligt de uitvoering in handen van BSGW Limburg.

VRAAG 1: In hoeverre zullen ook de aanvraagformulieren en procedures van deze en eventueel andere instellingen die ingehuurd zijn door de gemeente, vereenvoudigd worden? Werkt het beleidsplan hierin door?

U geeft aan dat duidelijke communicatie zorgt voor vergroting van de bekendheid van regelingen en essentieel is bij de drempelverlaging. U geeft voorbeelden van middelen die u hiervoor wilt inzetten. Ook heeft u het over een arrangementen- of regelingenwaaier die gebruikt kan worden door bijvoorbeeld het Sociaal Team die tijdens een keukentafelgesprek informatie kan verstrekken over de regelingen die er zijn binnen de gemeente.

VRAAG 2: gaat u zich in uw communicatie beperken tot de regelingen die er zijn binnen de gemeente? PK Bergen is namelijk van mening dat wij als gemeente ook kunnen bijdragen in de communicatie van landelijke regelingen die het bestrijden van armoede als doel hebben. Wij verzoeken u daarom ook deze regelingen in uw communicatie mee te nemen.

Nogmaals, u geeft aan dat er een Communicatieprogramma ter verbetering van toegankelijkheid van regelingen, waaronder ook versimpeling van aanvraagprocedures zal komen. Wij zouden daarnaast willen benadrukken dat ook het taalgebruik drempelverhogend of drempelverlagend werkt.

Voor PK Bergen is het van groot belang dat alle informatie die er is, bij de juiste mensen terecht komt. Eén van de middelen die het NIBUD hiervoor heeft ontwikkeld, is de Geldkrant op maat: Om te verspreiden onder alle inwoners in de gemeente. De Geldkrant is een goed medium om op een laagdrempelige, aansprekende en aanmoedigende manier de lezer aan te zetten tot het op orde krijgen en houden van zijn financiële zaken. Om de lezer te laten weten dat er hulp voorhanden is als dat nodig is. In de Geldkrant kan namelijk, buiten gemeentelijke rechten, ook gewezen worden op landelijke rechten. Waar moet iemand zijn voor financiële hulp, welke mogelijkheden bestaan er in Nederland? De krant heeft een hoog praktisch gehalte. Er worden een aantal stappen doorlopen met de lezer om zelf grip op geld te krijgen én te houden. En op de achterkant staat de kindergeldkrant, want jong geleerd blijft ook hier oud gedaan. Bij het ontwerp heeft het NIBUD gekozen voor een standaard ‘maatwerk’-uitvoering waaraan zowel de gemeente Bergen als het Nibud redactionele bijdragen en beeldmateriaal leveren. Nadat het doel en de doelgroep gezamenlijk zijn bepaald, wordt er afgesproken wie welke content aanlevert. Zo worden de productiekosten laag gehouden, waardoor de Geldkrant budgettair aantrekkelijk blijft, ondanks de maatwerk-uitvoering.

VRAAG 3: PK Bergen wil het college verzoeken om de Geldkrant als communicatiemiddel mee te nemen binnen het nieuwe armoedebeleid.

Zoals eerder aangegeven, kunnen inwoners met problematische schulden individuele ondersteuning krijgen van een schuldhulpverlener. De uitvoering ligt bij PLANgroep. Preventie en vroege signalering zijn echter van groot belang om problematische schulden te voorkomen. U geeft aan dat het Sociaal Team hierin een rol zal spelen door de financiële situatie van een hulpvrager tijdens het keukentafelgesprek te betrekken. U geeft echter niet aan hoe het Sociaal Team vervolgens te werk zal gaan wanneer een signalering plaats vindt. PK Bergen wil de wethouder graag wijzen op ‘Het systeem van Zelfverzekerde Financiën’.  Het lijkt ons namelijk  slimmer om minder geld te steken in het dweilen en meer geld te steken in het repareren van de kraan. De heren Hilhorst en Van der Lans bedachten een nieuwe aanpak die mensen weer veerkrachtig kan maken: een systeem van Zelfverzekerde Financiën. De ondersteuning binnen het systeem van Zelfverzekerde Financiën bestaat uit drie elementen: een budgetscan, een budgetplan en een abonnement op een Eerste Hulp bij Financiële tegenslag.

VRAAG 4: PK Bergen wil het college verzoeken om het systeem van Zelfverzekerde Financiën te onderzoeken en te kijken of het past binnen het nieuwe armoedebeleid.

De kinderen en jongeren verdienen extra aandacht. In het beleidsplan armoedebestrijding krijgen zij dan ook ruim de aandacht. De PK is daar blij om. Wij lezen dat kinderen tot 18 jaar in het voortgezet onderwijs eenmalig per gezin en per 5 jaar een tegemoetkoming voor kosten voor een computer of laptop kunnen indienen.

VRAAG 5: Denkt u dat het realistisch is dat er binnen één gezin, met meerdere kinderen die het voortgezet onderwijs bezoeken, maar één computer of laptop aanwezig is? Bent u ervan op de hoogte dat, bijvoorbeeld het Elzendaal Boxmeer, de aanschaf van een laptop per kind verplicht stelt? PK Bergen is in deze, om praktische redenen, voorstander van een tegemoetkoming per kind en dus niet per gezin.

Om de toegankelijkheid van de voorzieningen voor ouders met kinderen te verbeteren en de drempels te verlagen voor deze doelgroep, wilt u graag Stichting Leergeld naar de gemeente Bergen halen. De kosten voor inzet van het kindpakket stelt u in dat geval beschikbaar aan de Stichting die invulling geeft aan de uitwerking van het kindpakket. De Stichting beoordeelt vervolgens of kinderen voldoen aan de voorwaarden om in aanmerking te komen voor de regelingen.

VRAAG 6: Klopt het dat hiermee de voorwaarden, zoals deze door de raad zullen worden vastgesteld, komen te vervallen? Of hanteert de Stichting de voorwaarden van de gemeente Bergen zoals deze in het Armoedebeleid worden vastgelegd?

Gegeven antwoorden door wethouder Lia Roefs:

VRAAG 1: Het gaat hier om landelijke instellingen die hun eigen werkwijze hanteren. Maar we gaan dit zeker proberen.

VRAAG 2: antwoord volgt schriftelijk.

VRAAG 3: Nemen we mee.

VRAAG 4: Nemen we mee.

VRAAG 5: We kijken of het voorstel inderdaad past.

VRAAG 6: Ja, maar met maatwerk.