Begrotingen 2013 door de PK

Verleden week hebben we ons weer gebogen over de voorstellen en bezuinigingen voor het komende jaar. En zoals voorspeld was er weinig verschil in opvatting over de onderwerpen waarop dit betrekking had. Zou ook niet anders kunnen wanneer je er op voorhand al op meebeslist hebt.

Toch enige opmerkelijke zaken waar het in de ideeën van de PK om ging. Eerste en ook belangrijke punt was de Ouderennota die door de PK in gang werd gezet, mede gesteund door andere partijen, en die nu gevolgd werd door het vast stellen van een werkkrediet van 20.000 euro. Wij hadden ingezet op 10.000 meer, maar dat kreeg geen meerderheid. Er valt echter wel te leven met dit bedrag.

Evenzo belangrijk voor de PK was de toezegging bij het sociale beleid nader onderzoek en maatregelen genomen zouden worden indien door stapeling minder draagkrachtige mensen onevenredig zwaar worden getroffen in hun portemonnee.

Al jaren een doorn in het oog van de PK is het gratis aanbieden van tuinafval, omdat mensen met geen of kleine tuin middels de afvalstoffenheffing even zo goed mee betalen, als mensen met een grote tuin. Alleen hebben zij hier geen voordeel van, enkel nadeel en dat vindt de PK niet eerlijk. Ons voorstel om dit m.i.v. volgend jaar te laten betalen werd niet aangenomen, echter we kregen wel de toezegging dat in 2014 een nieuwe aanbesteding zal plaatsvinden en dit meegenomen wordt.

Ook kregen wij de toezegging om het innen van de te verpachten rechten van aanleggen in het Leukermeer te Well. Tot op vandaag leggen schepen aan, gebruiken voorzieningen en dat kosteloos, en dit kan niet volgens de PK.

Wij hebben ook veel aandacht gevraagd voor de woningmarkt in Bergen en de problemen waar we mee te maken hebben. Wij hebben gevraagd om te onderzoeken wat we hier plaatselijk mee kunnen.

Zei nog vermeldt, dat de vergadering weliswaar 6 uur duurde, maar dat dit de goede onderlinge sfeer niet aantastte.